CONVINGERI PERSONALE

08.07.2023

,, EDUCAȚIA POATE SCHIMBA LUMEA"?

Nelson Mandela a trăit în alt deceniu cu noi și a aspirat la lucruri diferite.

 Dumnealui fiind din Africa, o să îmi permit să presupun că acesta s-a gândit că Africa ar putea să se schimbe în bine prin Educație. 

Acum, trebuie să știm la ce ne referim când vorbim despre educație. Consider că educația se împarte în două tipuri: unul dintre aceste tipuri se referă mai mult la bun-simt, respectul pe care îl acorzi oamenilor din jur. Și este supranumit de noi oamenii ,,cei 7 ani de acasă". Celălalt tip de educație face referire la cunoștințele pe care le deții, la cât de multe materii stăpânești, etcetera. Educația a fost, bineînțeles, percepută diferit în funcție de perioada. 

 La început educația era un bun și oamenii săraci nu și-o permiteau mă refer, în acest context, la educația școlară.

 În perioada în care trăim educația este ,,ceva" ce toată lumea are, la care toți avem acces. 

 Și deși noi avem acces la educație unii oameni nu se lasă schimbați de educație, nu doresc să o aibă.

 Concluzia a tot ce am scris mai sus este că nu educația schimbă lumea, ea nu are puterea să acționeze dacă oamenii nu doresc să o aibă.

 Educația nu schimbă lumea. Dar niște oameni educați pot schimba lumea.


,,CONVINGE-MĂ!"

Consider că timpul petrecut singur este foarte important și cu toții trebuie să avem parte de el.

Timpul petrecut singur are niște beneficii uimitoare, așadar o să te conving să îți iei din timpul tău pentru al petrece cu tine însăți.

În primul rând, cel mai cunoscut beneficiu este că singurătatea te ajută să te înțelegi și să te cunoști mai bine pe tine însăți, ceea ce îți îmbunătățește stilul de viață. O dată ce nimeni nu îți șoptește și țipă pe fundal, tu poți să-ți auzi vocea interioară tare și clar.

În al doilea rând, singurătatea sporește creativitatea. Studiile psihologilor arată că oamenii vin cu idei mai calitative din punct de vedere funcțional pe cont propriu decât într-o echipă. Acest efect se datorează firii sensibile și fricoase omenești care ne dă voie să reflectăm și să gândim diferit doar când nu suntem înconjurați de posibile critici non-constructivi.

În al treilea rând, contrar așteptărilor, singurătatea îți întărește relațiile cu ceilalți. Științific vorbind, este foarte important să te simți ca un element detașat de societate pentru a avea o relație sănătoasă. Continuând la un anumit nivel de independență ajută la a ține aprinsă flacăra relației.

Dr. Carter spune că "Petrecând timp cu tine însăți și acumulând mai multe cunoștințe despre tine și ce-ți dorești, ești cu un pas mai aproape de a face alegeri mai înțelepte în ceea ce privește aproapele tău."

În ultimul rând, mie îmi place să îmi imaginez că sunt ca o bucată de pământ. Chiar dacă oamenii pot trece pe lângă mine, stricându-mi recolta sau lăsând în urmă petice de flori, eu am responsabilitatea de a avea grijă de pământ și recolta lui.

În concluzie, singurătatea este bună atât timp cât o folosim productiv. În cele din urmă marii inventatori, scriitori, artiști și-au descoperit geniul în solitudine.

CE ESTE IUBIREA?

Iubirea este un sentiment care poate în timp devenii puternic. Poate fi benefic sau nu. Sentimentul acesta pe care îl numim iubire, poate rezulta relații puternice sau poate răni sentimente.

Iubirea este ceva ce apare nu pentru că dorim, ci pentru că inima noastră dezvoltă un atașament față de o anumită persoană. Într-o astfel de situație creierul este neputincios și lasă controlul în mâinile inimii.

Albert Einstein a spus că mai puternică decât forța care se măsoară în Newtoni, este forța iubirii.

Există o forță extrem de puternică pentru care, cel puțin până acum în prezent, știința nu a găsit o explicaţie formală. Este forța care include și guvernează totul, este chiar în spatele fiecărui fenomen și încă nu a fost identificată de noi. ACEASTĂ FORȚĂ UNIVERSALĂ ESTE IUBIREA!

Dacă căutăm răspunsuri în perspectiva filosofică răspunsurile vor fi o aglomerare de citate, care înțelese te vor lăsa cu mintea plină plină și totodată cu un sentiment gol.

Să dărui totul, să sacrifici totul, fără speranțe de răsplată;asta înseamnă iubire! (Albert Cammus)
A iubi înseamnă ceva, restul nu e nimic! (Alfred de Musset)

Psihologii nu au fost mai prejos și au studiat iubirea, ca rezultat a ce aveți a ce aveți să citiți mai jos.

Psihologul Zick Rubin definește iubirea ca fiind alcătuită din trei elemente: atașament, grijă și intimitate, dumnealui însă se referă la o latură mai adâncă și mai romantică a iubirii.

Erick Fromm spune însă că iubirea nu este doar un sentiment. Mai târziu el devine o alegere conștientă și un angajament.

Interesant este, și nu mulți oameni înțeleg acest lucru, cât iubirea stă la baza oricărei relații interumane pornind de la familie, țară și putând să se ajungă chiar la relația de dragoste.

Totuși, iubirea poate crea și dezamăgire și o să vă spun și de ce. Noi ca oameni dorim ca persoana pe care o iubim să ne iubească la fel de mult, de aceea încercăm și tot încercăm, dar dacă acea iubire pe care să ne-o ofere, nu poate exista?

Psihologii spun că astfel de relații se pot explica prin modul următor.

Ție îți este dată o cutie puzzle, încerci să găsești un mod de a o deschide știind că acolo este ceva după ce râvnești, dar când în sfârșit reușești să o deschizi acolo nu se află nimic și dacă știai acest lucru de la bun început nu ți-ai fi irosit timpul și energia.

Concluzia este că iubirea este o forță nemaipomenită, care are o putere extraordinară asupra oamenilor.

CE REPREZINTĂ PRIETENIA?

Consider că prietenia este un necesar al omului, că este un lucru pe care doar un om "bogat" îl are.

Dacă asculți psihologii vorbind despre nevoile omului, dumnealor o să te facă să-ți imaginezi o piramidă cu cinci etaje. Potrivit acesteia, după ce omul are nevoile principale(hrană, locuință) și nevoia de siguranță(securitatea) omul va dori să aibă iubire și un loc de apartenență, ceea ce un prieten ar oferii.

În al doilea rând, omul este o ființă care nu poate trăi fără a iubi sau a fi iubit. Deci un prieten bun ți-ar satisface aceste nevoi fără dar și poate.

În ultimul rând, dacă vrem să aducem alte argumente din domeniul psihologiei avem încă o pistă de urmărit.

Psihologii adesea spun că modul de gândire a ființelor diferă. Dacă o să citim secțiunea legată de mamifere(aici ne încadrăm și noi, oamenii), toate au proprietatea de instinct și cea de afecțiune, de aceea omul are nevoie de un prieten cu care să-și împărtășească totul și să-și ofere afecțiune reciproc.

Concluzia este că prietenia este o necesitate a omului. Cu toții avem nevoie de aceea persoană care să ne asculte, care să fie umărul nostru pe care să plângem, zâmbetul nostru când vrem să râdem și acel cineva pe care putem conta zi și noapte.  

PRIETENIA ARE ȘI CONDIȚII?

   Consider că orice tip de prietenie adevărata poate fi facultativă chiar dacă părțile acesteia sunt de vârste diferite.

   În primul rând, să ai prieteni de diferite vârste înseamnă că va fi improbabil ca tu să fi comparat în mod negativ cu celălalt, având în vedere faptul că treceți prin diferite stagii ale vieții. În loc de asta, va fi mai mult loc să fi tu însăți, să expui experiențele tale și să învățați de la celălaltul.

   În al doilea rând, oportunitățile unei conexiuni sincere și de calitate poate fi în orice cunoștință plăcută a ta, de ce ar trebui să îți pui limite superficiale asupra formării prieteniilor.În al treilea rând, îți poate deschide noi orizonturi, te face mai empatic și pur și simplu un caracter mai bine format.

   Din experiența mea personală, pot afirma că relațiile cu oameni de vârste diferite de mine au înflorit în prietenii foarte frumoase.

   În concluzie, o prietenie este o legătură specială, bazată pe respect, simpatie și dezvoltare reciprocă indiferent de vârsta, etnia și clasa socială ar avea indivizii. 

DEZVOLTAREA PERSONALĂ

Dacă mi-ar sta în putere, aș schimba părerea tinerilor despre dezvoltarea personală.

Consider că dacă tineretul ar ști importanța unor bune dezvoltări personale, țara și cetățenii acesteia ar avea de câștigat.

Totul începe de la o educație bine formată în mintea copilului, care se continuă cu interesul lui în crește frumos și a acumula informație.

Problema comună a tuturor tinerilor este că cunosc anumite aspecte prea târziu. Unii dintre nu se gândesc la consecințele unei fapte minore. Ca de exemplu nestudierea unei materii în școală poate părea inofensivă dar poate duce la corigență și mai apoi la repetenție. Din această cauză tinerii ar trebui învățați despre responsabilitate, începând cu efectuarea temelor, curățenia în propriul dormitor și echilibrarea responsabilităților cu viața de elev.

Asumați-vă responsabilitatea propriei fericiri, nu o puneți niciodată în mâinile altora. —Roy T. Bennet

De asemenea o problemă majoră ar fi faptul că nu învață să se cunoască pe ei înșiși. Aici intervine rolul informației. Acumulând informației putem descoperii treptat ce ne dorim, care sunt lucrurile care ne reprezintă și care ar fi drumul care ni se potrivește.

Acumularea informației se poate realiza prin intermediul internetului sau a cărților de dezvoltare personală, fizice sau pdf.

Nu poți găsi pacea evitând viața. 

 —Michael Cunningham

Efectele dezvoltării personale se manifestă în comportamentul adolescentului, în modul lui de gândire și în scopurile lui zilnice.

Din experiența mea personală, activitățile zilnice care le-am precizat mai sus au dat roade. Am devenit responsabilă, mai organizată, sigură pe mine și am făcut cunoștință mai detaliat cu mine.

Cu toții avem dreptul și posibilitatea să ne dezvoltăm personal și să devenim viitorii adulți mai responsabili. O generație care va face o diferența!

Ce minunat este că nimeni nu trebuie să aștepte o clipă, înainte de a începe să îmbunătățească lumea. —Anne Frank

PROTEJAREA SĂNĂTĂȚII MINTALE

   Întâmplările din copilărie pot marca viața de adult a unei persoane a societății. Așadar în acest text o să abordez efectele unor întâmplări traumatice asupra formării unui tânăr adult.

   Este bine știut faptul că traumele din copilărie pot afecta formarea tânărului adult, însă deseori documentarea nu se face pe plan mai complex, existând probleme în înțelegerea consecințelor unui mediu nesănătos din copilărie și motivele pentru care ar trebui să protejăm copii.

   În primul rând, comportamentul și modul în care individul își găsește rolul în societate poate lua o turnură neplăcută. Copilul, acum adult, poate deveni violent sau poate prezenta un limbaj urât datorită mecanismului de copiere pe care copii sunt atrași să-l utilizeze.

   În al doilea rând, riscul de a dezvolta boli mintale este foarte ridicat. Studiile spun că oamenii care au astfel de experiențe sunt de 3 ori mai dispuși să dezvolte o condiție medicală a minții și se 15 ori mai posibil să dezvolte sindromul borderline.

   Deși, în lumea modernă există fel de fel de tratamente și industria psihologică s-a dezvoltat, primul pas spre o sănătate mintală mai bună este să începem cu dreptul.

   În concluzie, copii sunt niște ființe sensibile și inocente, sunt de cele mai multe ori ce este ce este mai pur în societate. Așadar trebuie protejați și trebuie să le oferim un mediu prielnic în care să se dezvolte frumos.

*traducere: Oamenii buni sunt cei pe care îi indrăgesc cel mai tare.

DĂRNICIA

Consideri că afirmația "Dăruind, te va face să te simți mult mai bine" este mantra unui om care cunoaște fericirea adevărată. 

În primul rând, din punct de vedere spiritual generozitatea este una dintre calitățile ce alcătuiesc "omul perfect". În teoria atracțiilor de energie, noi atragem și trăim cu un anumit debit de energie de la ceilalți și formată de noi. Dăruind, primim energie pozitivă.

În al doilea rând, din punct de vedere religios bunătatea îl face pe om. Indiferent că aparți de religia musulmană și respecți "cei cinci stâlpi ai credinței" sau ești creștin și respecți decalogul, respectiv fericirile, bunătatea e pe primul loc și este calitatea cea mai apreciată de divinități; fiind chiar cheia spre eden.

În al treilea rând, din punct de vedere etic generozitatea este atu-ul cel mai important al unui protagonist din romanele preferate. Acest detaliu devine inevitabil un clișeu datorită faptului că dărnicia te individualizează pe lângă celelalte "personaje" .

Eu însămi am experimentat cum starea se modifică în funcție de activitățile pe care le realizezi și că proverbul "Chiar și pătrată, roata se mai învârte încă o dată" funcționează. 

În concluzie, dărnicia este calitatea cea mai apreciată din mai multe puncte de vedere și înainte să-i ajute pe cei din jurul tău, te ajută pe tine, cel ce dăruiești.

HAINA ÎL FACE PE OM?

Consider că haina nu-l va face niciodată pe om, însă modul în care o poartă și o aranjează va influența părerea celorlalți asupra individului.Întâi, trebuie să înțelegem de unde provine obiceiul nostru de a asocia înfățișarea cu un anumit comportament. Această obișnuință poate fi considerată chiar un instinct, așa cum strămoșii noștri, dar și viețuitoarele celelalte se foloseau de înfățișare pentru a atrage parteneri sau a se impune în fața semenilor. Trebuie să conștientizăm că păstrând această deprindere refuzăm indirect să evoluăm pe partea de relații interumane. De asemenea, aspectul nu trebuie utilizat de noi ca o mască cu care să ne ascundem fața adevărată de cei din jur(așa cum explică și Kafka că se petrece "Am fost rușinat de mine însămi când am realizat că viața era o petrecere cu costume și eu am participat cu fața mea reală" ) ci ca o modalitate de a ne afirma și de a ne prezenta în cea mai bună formă a noastră, fără a simți nevoia de a ne încadra într-un anumit tipizat al societății.Pentru a putea înțelege raportul dintre înfățișare și personalitate, putem lua exemplul unui fursec. Pentru a putea atrage cumpărători ambalajul lui va fi colorat și atrăgător, asemenea modului în care noi dorim să facem o impresie plăcută prin anumite gesturi, maniere și feluri în care ne îngrijim de corpul nostru. Cu toate acestea cel care va determina dacă biscuitul va fi vândut este gustul calitate care se observă abia când muști și observi desertul mai profund, dar dacă fursecul este amar? Oamenii nu vor mai cumpăra produsul și astfel un fursec cu un ambalaj monoton și neimpresionant se va demonstra ca o variantă mai bună.Într un mod asemănător, orice aparență plăcută va defini nesemnificativă în comparație cu personalitatea care lasă mult de dorit.În primul rând, personalitatea este chestiunea care ne face pe noi interesanți în văzul lumii și îi lasă dorind să cunoască mai mult, deoarece prima impresie și calitățile fizice ce atrag atenția sunt complet temporare. În schimb, personalitatea și atribuțiile morale rămân în posesia noastră. Noi suntem asemenea unui oraș, clădirile înalte, statuile, atracțiile turistice pot uimi un turist simplu, dar un expert în turism va analiza materialele folosite, interiorul muzeelor și hotelurilor, istoria locului și pentru dânsul asta va decide revizitarea sau ignorarea orașului în viitor.În al doilea rând, anumite calități morale ne fac potriviți să preluăm anumite posturi și să ducem la capăt anumite acțiuni, lucru care o față simpatică nu va putea face. Tot mergând pe această idee realizăm că oamenii ar trebui să împărtășească virtuți și principii, nu branduri de haine.În concluzie, efectul aspectului este vizibil, dar este superficial în fața unei personalități impunătoare.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți